ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

διαβάστε επίσης:
1. Βαγγέλης Γεροβασιλείου : Ένας έλληνας στους 6 καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο
2. Βαγγέλης Γεροβασιλείου: «Το κρασί xρειάζεται ανθρώπους εργατικούς, διορατικούς και ονειροπόλους...»
 Ενα σκληρό τάκλιν σε ποδοσφαιρικό αγώνα έστειλε τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου στην «εξέδρα» και από εκεί στην παγκόσμια ελίτ του καλού κρασιού. Ο ίδιος ήθελε να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, καθώς «ήταν η κορωνίδα των επαγγελμάτων» στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Αλλά, άλλες ήταν αι βουλαί του θεού Διονύσου... Παίζοντας έναν αγώνα ως ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Επανομής με την ΑΠΕΛ Λαγκαδά, υπέστη ρήξη μηνίσκου και καθώς δεν μπορούσε λόγω του τραυματισμού να παρακολουθήσει εντατικά φροντιστήρια για το Πολυτεχνείο, έδωσε και πέρασε στη Γεωπονική Σχολή και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην οινολογία.
Ούτε πρωταθλήματα ούτε πολυκατοικίες, λοιπόν. Από την ημέρα που εισήλθε στη διεθνή αγορά του κρασιού, συλλέγει διακρίσεις και βραβεία. Με ορμητήριο την «ελληνική Τοσκάνη», όπως αποκαλεί, λόγω των ομοιοτήτων των γεωλογικών και κλιματολογικών συνθηκών, την Επανομή, όπου γεννήθηκε, ζει, παράγει και οινοποιεί, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα του ποιοτικού κρασιού στην ελληνική αγορά και  συναγωνίζεται, με εξαιρετικά αποτελέσματα διεθνώς, μεγαθήρια του κλάδου του.
Απόδειξη για το τελευταίο; Για πέμπτη χρονιά φέτος (2014) το οινοποιείο του αναδείχθηκε μεταξύ των εκατό καλύτερων του κόσμου!


Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981 άρχισε να φυτεύει στον οικογενειακό αμπελώνα 25 στρεμμάτων στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης–σε ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια αμπελιού- ελληνικές και ξενικές ποικιλίες. Η πρώτη οινοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1986 στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 450 σήμερα στρεμμάτων.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΊΟΥ
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ξεκινά το 1976, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '80, αριθμεί περισσότερα από 2600 κομμάτια και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο. Περιλαμβάνει σπάνια και ξεχωριστά ανοιχτήρια από τον 18° αιώνα, ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης, υψηλής αισθητικής και κοινωνικού συμβολισμού.
Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Η ανακαίνισή του, υπό το σχεδιασμό και την επίβλεψη επιστημόνων-καθηγητών του Α.Π.Θ., ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
διαβάστε περισσότερα εδώ...