ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ

Η Επανομή (ή όπως γραφόταν παλαιότερα Επανωμή) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 30km από το κέντρο της πόλης. Έχει έκταση 91541 στρέμματα και ο πραγματικός πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 8.671 κάτοικοι. Η έκταση των ακτών της φτάνει τα 40km ενώ το ακρωτήρι της αποτελεί το γεωγραφικό όριο του Θερμαϊκού κόλπου. Από το 1997 στο Δήμο Επανομής υπάρχουν τα δημοτικά διαμερίσματα Επανομής και Μεσημερίου. Η Επανομή συνορεύει με τους δήμους Μηχανιώνας, Μίκρας και Θερμαικού.
Η αρχή της ιστορίας της Επανομής βρίσκεται πολύ παλιά καθώς είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής και κατοικούταν από τα νεολιθικά χρόνια. Στην περιοχή της Επανομής έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται κυρίως στα παλαιοχριστιανικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια.
Λόγω των μεγάλων και καθαρών παραλιών και εξαιτίας της μικρής απόστασης από τη Θεσσαλονίκη, η Επανομή είναι δημοφιλής προορισμός για σύντομες αποδράσεις το καλοκαίρι. Οι παραλίες της Επανομής "Ποταμός" και "Πάλιουρας" είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες. Μαλιστα στον "Ποταμό" λειτουργεί οργανωμένη ναυαγοσωστική υπηρεσία.
Η Επανομή είναι περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας αφού στην περιοχή "Φαναρι" υπάρχει ένας υδροβιότοπος έκτασης 5.500 στρεμμάτων που λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών πουλιών και άλλων θηραμάτων και είναι πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. Ο υδροβιότοπος της Επανομής είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα "Natura 2000" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η Επανομή απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Πολλοί είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια αναζητώντας ποιότητα ζωής, χωρίς όμως να φύγουν μακριά από την πόλη, κτίζουν μια κατοικία στην Επανομή.

Η Επανομή έχει πληθυσμό 10000 κατοίκους οι οποίοι το καλοκαίρι φτάνουν τους 20000. Αυτό οφείλεται στις πολλές παραθεριστικές κατοικίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Σαράντα περίπου χιλιόμετρα ακτογραμμής, περιμένουν τον επισκέπτη, για να χαρεί τα κρυστάλλινα νερά και την χρυσή αμμουδιά