ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΓΑΕ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

«Πατρίδα μου Γλυκιά», έγραψαν στο πανό, που στήθηκε στην κεντρική εξέδρα της κατασκήνωσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, όπου πέρασαν αξέχαστες διακοπές, στο πλαίσιο του παγκόσμιου θερινού προγράμματος φιλοξενίας, παιδιά από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Πρόκειται για ένα από τα ετήσια προγράμματα φιλοξενίας του Υπουργείο Εξωτερικών, που φέρνει κάθε χρόνο περισσότερα από 800 Ελληνόπουλα της διασποράς, ηλικίας 8 έως 12 ετών, στις κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ, στην Επανομή και στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, σε πευκόφυτες περιοχές, κοντά στη θάλασσα. Στην τελετή λήξης της 2ης κατασκηνωτικής περιόδου, χθες το βράδυ, μαζί με πολλούς ομογενείς, γονείς που ήρθαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού, Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα ειδικά για τη γιορτή. Με δική του πρωτοβουλία, άλλωστε, και της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, φιλοξενήθηκαν, φέτος, για πρώτη φορά και 100 παιδιά από την Παλαιστίνη. Μακριά από το θέρετρο του πολέμου και της βίας έζησαν ξέγνοιαστα για είκοσι ημέρες, έγιναν ένα με τα Ελληνόπουλα και συμμετείχαν μαζί σε όλες τις δραστηριότητες, ακόμα και στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

Τα παιδιά, από 18 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη γιορτή, που αποτέλεσε ευκαιρία για να εκφράσουν, με το δικό τους τρόπο, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη φιλοξενία, που τα «μπόλιασε» με Ελλάδα, ενώ τούς έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες φιλίες.
Με φόντο τον Παρθενώνα, που ζωγράφισαν μόνα τους, τραγούδησαν και χόρεψαν χορούς της Ελλάδας και των χωρών, όπου ζουν. Από τη γιορτή τους δεν έλειπε και ο παππούς Αριστοφάνης, καθώς επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο, με σκηνές από την «Ειρήνη», για να ξορκίσουν τον τρισκατάρατο πόλεμο, στέλνοντας το μήνυμα της αδελφοσύνης, που τα ίδια έκαναν πράξη στις είκοσι ημέρες που έζησαν μαζί. Αυτή, άλλωστε, είναι και η επιτυχία του προγράμματος, που στόχο έχει, όπως επισήμανε ο κ. Κασσίμη, να δημιουργήσει γέφυρες που να ενώνουν παιδιά ελληνικής καταγωγής, δεύτερης, τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς, απανταχού της γης, με τη μητέρα πατρίδα. Η φιλοξενία έχει ένα και μόνο σκοπό, τόνισε, «να περάσουν τα παιδιά ωραία και ελληνικά».

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη χαρά, που το πρόγραμμα αυτό της πατρίδας, το υπηρετούμε όλοι με πάθος», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Κασσίμης, ευχαριστώντας και τα στελέχη της ΓΓΑΕ, που δίνουν την ψυχή τους, όπως είπε, ώστε τα παιδιά να φεύγουν με την καρδιά τους γεμάτη Ελλάδα, ειρήνη, αγάπη και ευτυχία. Και συνέχισε: «Νομίζω ότι, αυτό που μπορεί η πατρίδα μας, το προσφέρει σε όλο τον κόσμο. Όλα τα παιδιά, όσα ήρθαν και όσα θα έρθουν στο μέλλον, είναι παιδιά δικά μας, όπως και αυτά της Παλαιστίνης και μεγαλώνουν με τη λογική της αδελφοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι, γυρνώντας, θα κουβαλάτε μαζί σας και ένα κομμάτι Ελλάδα και μετά από χρόνια δεν θα πάψετε να είστε η γέφυρά μας με τις χώρες που ζείτε».Ο κ. Κασσίμης μετέφερε και ένα καλό νέο. Έως το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει στη Βηρυτό το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του συλλόγου αποφοίτων από ελληνικά πανεπιστήμια Λιβανέζων, που στηρίχθηκε ανεπιφύλακτα από το Υπουργείο Εξωτερικών και τη ΓΓΑΕ.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ», μαζί με ένα συμβολικό δώρο από το Υπουργείο Παιδείας της Παλαιστίνης, μετέφεραν στον κ. Κασσίμη οι συνοδοί των παιδιών, που ομόρφυναν τη βραδιά, με χορούς από την πολύπαθη πατρίδα τους. Μαζί με τον Υφυπουργό τιμήθηκε και η Διευθύντρια Προγραμμάτων της ΓΓΑΕ, Σοφία Ηρακλείδου. Στην τελετή λήξης παραβρέθηκαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκάς Ανανίκας και ο Δήμαρχος Επανομής, Απόστολος Οικονομίδης.


Πάνω από 4.300 ομογενείς φιλοξενούνται στην Ελλάδα
Εκτός από τη φιλοξενία παιδιών αποδήμων στις κατασκηνώσεις της Επανομής και της Μαλισίνας, όπου από το επόμενο έτος θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν ακόμα περισσότερα παιδιά, μετά τη δημιουργία νέων οικίσκων και χώρων αναψυχής, φέτος για πρώτη φορά ήρθαν στην Ελλάδα παιδιά που διδάσκονται ελληνικά στα δημοτικά σχολεία «Republica Grecia» της Χιλής και «La Grecia» της Ουρουγουάης. Επίσης, τον περασμένο Ιούλιο, εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα επίσκεψης στην Ελλάδα και την Κύπρο 12 ελληνικής καταγωγής φοιτητών αμερικανικών πανεπιστημίων, που όπως τόνισε ο κ. Κασσίμης θα επεκταθεί το 2010. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση της νέας γενιάς Ελληνοαμερικανών φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας Αμερικανικών Πανεπιστημίων, σε θέματα που επηρεάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και ειδικότερα των σχέσεων Ελλάδας Κύπρου με τις ΗΠΑ, καθώς και θέματα Τουρκίας, Βαλκανίων, ΝΑΤΟ, και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα προαναφερόμενα προγράμματα, όλες οι δαπάνες, της αεροπορικής μετακίνησης προς και από την Ελλάδα και της φιλοξενίας, καλύπτονται από τη ΓΓΑΕ. Παράλληλα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων φιλοξενίας για παιδιά, νέους και άτομα τρίτης ηλικίας της ελληνικής διασποράς, σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, που εκπονούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και το Υπουργείο Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, φιλοξενούνται φέτος, συνολικά, περίπου 3.500 άτομα. Επιτυχία σημειώνει και το χειμερινό πρόγραμμα φιλοξενίας, που εκπονείται εδώ και χρόνια από τη ΓΓΑΕ, για νέους από χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου.

www.greekinsight.gr