Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΙΔΑΚΗΣ στην "ΤΕΧΝΗ" του ΚΙΛΚΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. Καψιδάκης και μαθητές του από ΄΄Το Μήλον της Έριδος΄΄,
Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών Γυμνασίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης
στη ΄΄ΤΕΧΝΗ΄΄ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς

Δάσκαλος και μαθητές στο πλαίσιο συνεργασίας, για δεύτερη φορά, με την ΄΄Τέχνη΄΄ Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς, παρουσίασαν την νέα τους δουλειά. Ο Καψιδάκης παρουσίασε μια σειρά σχεδίων με μελάνη και λαδομπογιά σε ξυλοτέξ και μια σειρά επιτοίχιων κατασκευών με ξύλο, μέταλλο, πανιά, χρώμα, φωτιά. Οι μαθητές του από ΄΄Το Μήλον της Έριδος΄΄ παρουσίασαν σχέδια με μολύβι και κάρβουνο, ξυλογραφίες τυπωμένες με την μέθοδο του ανορθόδοξου χρώματος, γλυπτά, αγγεία και χρηστικά με φυσικό πηλό δουλεμένα στο χέρι, στο τροχό και ψημένα στο καμίνι του εργαστηρίου μας.
Τα εγκαίνια έγιναν τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 8μμ, στην αίθουσα ΄΄Κούρος Ευρωπού΄΄ και η διάρκεια θα είναι έως 30 Μαρτίου 2010. Την έκθεση προλόγισε ο Γ. Καψιδάκης, η πρόεδρος της ΄΄Τέχνης΄΄ κ. Κική Παπαδοπούλου και ο κ. Χ. Καιτατζής. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10-12 και 4-8.30μμ, Σάββατο 4-8.30μμ

΄΄ Το Μήλον της Έριδος ΄΄ Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε το 1998, με πρωτοβουλία του γυμνασιάρχη κ. Χάρη Καϊτατζή μετά από πρόταση του δασκάλου του μαθήματος των καλλιτεχνικών ζωγράφου και χαράκτη κ. Γιάννη Καψιδάκη. Μετά από ένδεκα χρόνια αδιάκοπης και επίπονης προσπάθειας, δασκάλου και μαθητών, οργανώθηκαν και εξοπλίσθηκαν τα εργαστήρια Ελευθέρου Σχεδίου, Ζωγραφικής, Ξυλογραφίας, Χαλκογραφίας, Αγγειοπλαστικής, Γλυπτικής, Μαυρόασπρης Φωτογραφίας, Κοσμήματος, και Ιστορίας της Τέχνης. Το Εργαστήρι πραγματοποίησε 33 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε 9 ομαδικές και έχει συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς, ενώσεις, επιμελητήρια, μουσεία και πινακοθήκες στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε 25 παρουσιάσεις-σεμινάρια για τις τεχνικές της Χαρακτικής, συμμετείχε σε 4 επιστημονικά συνέδρια, απέσπασε 38 μετάλλια στην 4η Διεθνή Biennale Ζωγραφικής, πολλά βραβεία, επαίνους, πανελλήνιες διακρίσεις, πολλές χιλιάδες επισκεπτών και άριστες κριτικές, από ιστορικούς της τέχνης, καθηγητές, συμβούλους και καλλιτέχνες.

Ο Γιάννης Καψιδάκης σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με δασκάλους τον Δ. Κοντό, τον Ξ. Σαχίνη και τον Γ. Μήλιο. Από το1994 πραγματοποίησε 33 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε περισσότερες από 200 ομαδικές, έλαβε μέρος σε 4 επιστημονικά συνέδρια, πραγματοποίησε 28 παρουσιάσεις των τεχνικών της χαρακτικής, δημιούργησε 10 αντίστοιχα εργαστήρια για το κοινό, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Μονή Λαζαριστών, Πινακοθήκη Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Διδασκαλείο ΄΄Δ. Γληνός΄΄, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθη, Σχολή Μωραΐτη Αθήνα, Επιμελητήριο Φλώρινας, Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, Δήμος Βεργίνας, Εικαστικά Εργαστήρια Νάουσας, Χαλκιδική, Μηχανιώνα, Βασιλικά, κ.α., Το 1995 τιμήθηκε με το Βραβείο συμμετοχής του 5ου Διαγωνισμού της Bosch Gallery Αθήνα., τον ίδιο χρόνο με το Β’ Βραβείο στο 2ο διαγωνισμό της Heineken-Art στη Θεσσαλονίκη και το 2002 με το Α΄ Βραβείο για το διαγωνισμό του προγράμματος Comenius . Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το εξωτερικό, καθώς και σε υπαίθριους χώρους. Για το έργο του έχουν γράψει, καθηγητές, θεωρητικοί και ιστορικοί της Τέχνης στον ημερήσιο, περιοδικό τύπο, καθώς και σε βιβλία και εκδόσεις τέχνης (Κ. Κιλεσοπούλου, Ξ. Σαχίνης, Χ. Χρήστου, Γ. Μήλιος, Μ. Μαυρομάτης κ.α.).
Από το 2002 μελετά και σχεδιάζει τη δημιουργία κατασκευών και εγκαταστάσεων στο χώρο με υλικό τον οξειδωμένο σίδηρο.

΄΄Τέχνη΄΄ Κιλκίς τηλ. fax : 23410 24217
Γυμνάσιο Βασιλικών :
τηλ : 23960 22568 fax : 23960 22935 e-mail : mail@gym-vasil.thess.sch.gr
Γιάννης Καψιδάκης τηλ - fax :23920 44934 κιν : 6973 989 186
e-mail : kapsidakis@sch.gr www.kapsidakis.blogspot.com www.tomilontiseridos.blogspot