ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΚΕΣΑΣ - ΕΠΑΝΟΜΗ

Ο Απόστολος Λυκεσάς γεννήθηκε το 1963 στην Επανομή του νομού Θεσσαλονίκης. Σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη, με καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 (102 FM), ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα «Εθνος» και το περιοδικό «Γαλέρα».
Κείμενα και ποιήματά του φιλοξενήθηκαν στα περιοδικά «Αντί», «Εντευκτήριο», «Οδός Πανός» και «Πάροδος». Εχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων, καθώς και το μυθιστόρημα «Μπλάνκο» (2005).



Το τσίρκο των ψύλλων - Μυθιστόρημα - Εκδόσεις : Μεταίχμιο - 2009

Περιγραφή: Ένας μεταφραστής, πληγωμένος από απανωτές ματαιώσεις, που ζει βυθισμένος στην ανία με μοναδική συντροφιά έναν τραγουδιστή γύφτο και μέγα γυναικά, μια δικηγόρος, στερημένη από έρωτα, που κυνηγά χρήμα και δόξα με οποιοδήποτε κόστος, δυο αχώριστοι φίλοι της, θύματα της γοητείας της, που ζουν σε μιαν αναμονή παίζοντας τάβλι, ένας μοναχός, ικανότατος αντιγραφέας έργων βυζαντινής τέχνης, ένας παπάς, πρώην φορτηγατζής και κατάδικος, ο ηγούμενος ενός μοναστηριού, που δολοφονείται άγρια, ένας επιφανής καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας, που έχει την ίδια μοίρα με τον ηγούμενο, κι ένας αστυνόμος, ο οποίος καλείται να κλείσει τον κύκλο της βίας και του αίματος, είναι οι πρωταγωνιστές του Τσίρκου που ζουν ξέγνοιαστοι και μακάριοι στην πόλη Αμεριμνησία. Μέχρι τη στιγμή που η ιστορία επιταχύνει τα γεγονότα και μερικές δεκαετίες συμπυκνώνονται σε ένα τετραήμερο. Και η βία δεν είναι τίποτα περισσότερο τελικά από τον έσχατο ταχυδακτυλουργό που προσπαθεί αγωνιωδώς να λύσει τις χειροπέδες της ζωής τους.


Διηγήσεις ευχαριστημένων ανθρώπων

Τα ονόματα των ηρώων είναι ενδεικτικά. Όσοι αναγνωρίσουν εαυτόν ή άλλον μπορούν να το αλλάξουν. Το ίδιο ισχύει και για τον γεωγραφικό χώρο. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι, ευτυχώς, αληθινά.




Μπλάνκο - (Μυθιστόρημα) 2005

Βλέπω ήδη τους τίτλους των φυλλάδων. Τρελός για τη λογοτεχνία [...] Θα θεωρούσατε ότι ένας "σαλταρισμένος" σαν και του λόγου μου θα έπρεπε να βάλει στο μάτι τραπεζίτες, διευθυντές οργανισμών, μεγαλοδημοσιογράφους και άλλες σχετικές πατσαβούρες. Λάθος. Εγώ δεν ήθελα να αλλάξω το σύστημα. [...]. Εγώ ήθελα να αφήσω το σύστημα ανυπεράσπιστο. Μόνον αυτό. Να δούμε πώς θα λειτουργήσει χωρίς αντισώματα. Να μην γράφονται πια άλλες μπούρδες. Οι λέξεις που θα ξεστομίζονται "να καρφώνονται σαν πρόκες". Βάλτε τους κριτικούς λογοτεχνίας να ψάξουν τα υπόλοιπα. Τους ψυχίατρους να μου κάνουν το προφίλ. Βάλτε τους αστυνομικούς σας να ψάχνουν. Τα εργαστήριά σας να αναλύουν. Ξέρω ότι έχουν σκυλιάσει. Αλλά εγώ σταματώ εδώ. Ρίχνω μπλάνκο στο όνομα του συγγραφέα και σας παραδίδω μόνο το βιβλίο του. Δεκαπενταύγουστος. Ο "δράκος της Εθνικής" ξαναχτυπά. Τηλεφωνικώς αυτή τη φορά, και διαταράσσει την ήρεμη πλήξη μιας εφημερίδας. Αποδέκτης του τηλεφωνήματος ο λιγομίλητος, πάντα βαρύθυμος αστυνομικός ρεπόρτερ Γαλανάκης. Η υπόθεση θα τον φέρει σε επαφή με τον νέο, φιλόδοξο αστυνομικό διευθυντή Σάββα Μελετίου. Οι δυο άντρες θα χρησιμοποιήσουν ο ένας τον άλλο, ακροπατώντας στην "κόψη του ξυραφιού" της εξουσίας που εκπροσωπεί ο καθένας. Ώσπου, στο προσκήνιο, θα εμφανιστεί ο δολοφόνος των συγγραφέων, ο οποίος, σκορπώντας τρόμο και πανικό στο λογοτεχνικό σινάφι, σβήνει από το χάρτη συγγραφείς, "θύματα του εφησυχασμού", που προδίδουν τα γραπτά τους. Η εξέλιξη της καταδίωξής του, που παραλίγο να στερήσει στον Μελετίου την καρέκλα του, θα αποσταθεροποιήσει τον αυτάρεσκο μικρόκοσμο του Γαλανάκη... Ένα γοητευτικό και σπινθηροβόλο μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή.


Τω αγνώστω

Ποίηση και Τραγούδια






Στυμφαλίδες όρνιθες

Ποίηση και Τραγούδια






Μότορσιπ "Προκρούστης"

Εκδόσεις:Νησίδες - 2008

Περιγραφή: ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ
Ως λιονταροκεφαλή
υπολόγιζες μια θέση στον τοίχο.
Σε πέτυχε και σένα της εξουσίας το δίκαννο.