ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΙΔΑΚΗΣ - ΕΠΑΝΟΜΗ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΨΙΔΑΚΗ

Γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε Ηλεκτρονική στην Ανώτερη Σχολή Ηλεκτρονικών Θεσσαλονίκης, Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με δασκάλους τον Δ. Κοντό, τον Ξ. Σαχίνη και τον Γ. Μήλιο.

Από το 1992 εργάσθηκε ως καθηγητής Ελευθέρου Σχεδίου, Ζωγραφικής, Χαρακτικής σε Ι.Ε.Κ., Τ.Ε.Λ., Τ.Ε.Σ., Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Εργαστήρια προετοιμασίας για την Σχολή Καλών Τεχνών και την Αρχιτεκτονική, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σωματεία, σε τμήματα ενηλίκων, νέων και παιδιών.

Εργάζεται ως καθηγητής καλλιτεχνικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Βασιλικών, όπου από το 1998 έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο για τα ελληνικά σχολεία, Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών, το ΄΄Μήλον της Έριδος΄΄, στο οποίο διδάσκει Ελεύθερο Σχέδιο, Ζωγραφική, Χαρακτική (Ξυλογραφία και Χαλκογραφία, ψυχρή και θερμή χάραξη), Αγγειοπλαστική, Γλυπτική, Μαυρόασπρη Φωτογραφία και Ιστορία της Τέχνης . Οργάνωσε και επιμελήθηκε 21 Εκθέσεις του Εργαστηρίου σε Βασιλικά(4), Θεσσαλονίκη(6), Graz(2), Perugia, Αγία Παρασκευή, Σουρωτή, Eπανομή, Ξάνθη, Κιλκίς, Αγγελοχώρι(2), Kέρκυρα και έλαβε μέρος σε 5 Ομαδικές στη Θεσσαλονίκη, με πολλές χιλιάδες επισκεπτών και άριστες κριτικές, από ιστορικούς της τέχνης, καλλιτέχνες και φιλότεχνους.

Το 1997 μετά από πρόσκληση, εργάσθηκε στο Κέντρο Χαρακτικής του Δήμου Νεάπολης σε μια διεθνή συνάντηση χαρακτών, το1998 μετά από πρόσκληση εργάσθηκε στο Καλλιτεχνικό Χωριό της Ειδομένης για την υπό ίδρυση Πινακοθήκη του Κιλκίς και από το 2001 μετά από πρόταση της επιτροπής του Florean Museum της Ρουμανίας, έχει μόνιμη συνεργασία και ανήκει στους ΄΄Καλλιτέχνες του Μουσείου΄΄. Στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2005, ήταν επόπτης βαθμολόγησης, στο ειδικό μάθημα του ελευθέρου σχεδίου.

Είναι μέλος έξι καλλιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε 9 σεμινάρια-παρουσιάσεις των τεχνικών της Χαρακτικής (Ξυλογραφία και Χαλκογραφία, μαυρόασπρη και χρωματιστή), στα Βασιλικά(2), τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη(4), τη Νέα Μηχανιώνα και τη Βεργίνα.

Μελέτησε και σχεδίασε την δημιουργία και κατασκευή χειροποίητου και χειροκίνητου Πιεστηρίου Χαλκογραφίας, σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους, κάνοντας το γνωστό στα μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. και της Ε.Ε.Χ. Πραγματοποίησε σκηνικά για παραστάσεις θεάτρου, κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού.

Από το1994 πραγματοποίησε 22 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη(5), Graz(2), Krefeld, Χαλκιδική(2), Σκόπελος(2), Βασιλικά, Επανομή(2), Νέα Μηχανιώνα, Aγγελοχώρι(2), Ξάνθη, Kιλκίς , Κέρκυρα και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές, από το 1990, στην Ελλάδα, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία.

Τιμήθηκε το1995 με το ΄΄Βραβείο Συμμετοχής’’, στον 5ο Διαγωνισμό της Bosch Gallery στην Αθήνα, τον ίδιο χρόνο με το ΄΄Β Bραβείο’’, στον 2ο Διαγωνισμό της Heineken-Art στη Θεσσαλονίκη και το 2002 με το ΄΄Α Βραβείο’’ του προγράμματος Comenius, μεταξύ έξι ευρωπαϊκών χωρών στο Graz.

Έργα του υπάρχουν στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, της Μ.Κ.Τ. ΄΄Τέχνη΄΄, του Ο.Λ.Θ., του Σ. Τσούκαλη, της Heineken, της Bosch, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Αυστρία, Βενεζουέλα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία). Για το έργο του έχουν γράψει, καθηγητές, θεωρητικοί και ιστορικοί της Τέχνης στον ημερήσιο, περιοδικό τύπο, καθώς και σε βιβλία και εκδόσεις τέχνης (Κ. Κιλεσοπούλου, Χ. Χρήστου, Ξ. Σαχίνης, Γ. Μήλιος κ.α. Από το 2002 μελετά και σχεδιάζει τη δημιουργία κατασκευών και περίοπτων εγκαταστάσεων στο χώρο με υλικό τον οξειδωμένο σίδηρο.

Ζει στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Καψιδάκης, Αγίων Θεοδώρων 23, 575 00 Επανομή Θεσσαλονίκης

τηλ.- fax : 23920 44934, e-mail : kapsidakis@sch.gr

΄΄ Το Μήλον της Έριδος ΄΄ - Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών

Γυμνάσιο Βασιλικών Θεσσαλονίκης

Ελεύθερο Σχέδιο, Ζωγραφική, Χαρακτική

( Ξυλογραφία, Χαλκογραφία), Αγγειοπλαστική, Γλυπτική, Φωτογραφία, Ιστορία Τέχνης

΄΄Δέκα Χρόνια Μήλον της Έριδος΄΄

Το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου Βασιλικών Θεσσαλονίκης,

''Το Μήλον της Έριδος, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και με τη συμμετοχή μαθητριών, μαθητών και καθηγητών, σας προσκαλεί να επισκεφθείτε, στους ανακαινισμένους χώρους του Γυμνασίου μας:

΄΄ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 7 ΤΟΜΕΩΝ - ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 7 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΄΄

Αναδρομική Έκθεση Ελευθέρου Σχεδίου - Ζωγραφικής-Αγγειοπλαστικής - Γλυπτικής – Χαλκογραφίας - Ξυλογραφίας- Φωτογραφιών

Ταυτόχρονη λειτουργία 7 εργαστηρίων, Ελευθέρου Σχεδίου- Ζωγραφικής-Αγγειοπλαστικής- Γλυπτικής-Χαλκογραφίας- Ξυλογραφίας- Σκοτεινού Θαλάμου Φωτογραφίας.

Ξεναγήσεις Σχολείων στην έκθεση, στα εργαστήρια και στη συνέχεια με την καθοδήγηση μαθητών να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Πωλητήριο Τέχνης, στο οποίο θα διατίθενται χαρακτικά, ζωγραφικά, σχέδια, αγγεία, χρηστικά, έργα των μαθητών.

Το Εργαστήρι είναι υλικοτεχνικά εξοπλισμένο και λειτουργούν οι παρακάτω τομείς: Ελεύθερο Σχέδιο, Ζωγραφική, Ξυλογραφία, Χαλκογραφία, Φωτογραφία, Ιστορία της Τέχνης, Αγγειοπλαστική και Γλυπτική. Πραγματοποίησε 32 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε 7 ομαδικές εκθέσεις, παρουσίασε 17 σεμινάρια για την τέχνη της χαρακτικής στο Τελλόγλειο, Μονή Λαζαριστών, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βαφοπούλειο, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη κ.α.

Την έκθεση θα προλογίσουν ο Δ/ντής της ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης κ. Ταπανίδης Θεόδουλος, ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου της ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης κ. Αποστολίδης Απόστολος, η σχολική σύμβουλος των Καλλιτεχνικών κ.Κάρτσακα Ελένη, η ιστορικός της τέχνης κ.Κάτια Κιλεσοπούλου και ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης Ζωγράφος-Χαράκτης κ. Ξενής Σαχίνης.

Οι ξεναγήσεις θα γίνονται Δευτέρα έως Παρασκευή 9-1 μμ, σε ομάδες 25 μαθητών και θα έχουν διάρκεια 2 ώρες. Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ένα μικρό βίντεο με την ιστορία του εργαστηρίου, θα ξεναγηθούν στις εκθέσεις στην Πινακοθήκη του σχολείου (2 όροφοι), θα ξεναγηθούν στα 7 εργαστήρια που θα λειτουργήσουν παράλληλα στον εσωτερικό αύλιο χώρο του σχολείου και στη συνέχεια, με την καθοδήγηση των μαθητών, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με πηλό στο Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής. Τα έργα αυτά θα τα παραλάβουν οι μαθητές, αφού στεγνώσουν και ψηθούν στο καμίνι του εργαστηρίου . Οι επισκέπτες θα πάρουν ένα έντυπο με τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου και θα δοθεί σε κάθε ομάδα ένα αναμνηστικό dvd με βίντεο και φωτογραφίες από την επίσκεψή των μαθητών στο ΄΄Μήλον της Έριδος΄΄.

εγκαίνια Τετάρτη 29 Απριλίου 2009 8μμ, διάρκεια 29 Απριλίου – 7 Μαΐου 2009

ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2μμ & 5-9μμ, Σαββάτο & Kυριακή 10-1μμ

Γυμνάσιο Βασιλικών τηλ.: 23960 22568 fax: 23960 22935 e-mail : mail@gym-vasil.thess.sch.gr

Γ. Καψιδάκης κιν.: 6973 989 186 e-mail:kapsidakis@sch.gr http://www.kapsidakis.blogspot.com

Από την έκθεση στην ΚΕΡΚΥΡΑ 28-31/3/೨೦೧೧


Η έκθεση στα Βασιλικά απο 3 ως 10 Μαϊου 2010